Дојче банк воведува голема промена која ќе влијае на милиони луѓе

116

Во повеќето филијали на Дојче банка, готовината веќе нема да биде достапна на шалтер.
„Во иднина, повеќе не сакаме да нудиме готовина во филијали бидејќи чувањето готовина во филијалите предизвикува трошоци“, рече Ларс Стој, раководител на одделот за домашни приватни клиенти на најголемата германска банка.

„Главна задача на филијалата е продажба, советување клиенти за инвестиции, хипотеки, донекаде потрошувачки кредити и осигурување. Тогаш подружниците повторно ќе бидат профитабилни “, заклучи Стој.

Според плановите, банката сака да понуди готовина само во неколку големи филијали. Во повеќето филијали на Дојче банка, парите треба да се достапни само на банкомати.

Наводите на Стој во средата ги потврди и Дојче банк за неколку германски медиуми.

Според германската банка, овие планови се одговор на промените во однесувањето на клиентите.

„Кога станува збор за плаќање и ракување со готовина воопшто, постои јасен тренд на безготовинско плаќање. „Клиентите имаат пристап до националната мрежа на банкомати за снабдување со готовина, а парите може да се подигнат и при купување во многу супермаркети или бензински пумпи“, велат од германската банка, пренесува Fenix ​​Magazine.