Доларот блиску до највисоката вредност во последните 20 години

31

На девизниот пазар вредноста на доларот во однос на кошницата валути се движи блиску до највисоките нивоа во последните 20 години.

Индексот на доларот кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути се движи околу 113,80 поени, додека вчера во ова време изнесуваше 113,73 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 143,95 на 144,45 јени.

И американската валута зајакна во однос на европската, па цената на еврото се лизна на 0,9640 долари, додека вчера во ова време беше 0,9655 долари.

Но, доларот загуби дел од своите добивки во однос на фунтата. Од петокот, кога економскиот план на новата британска влада ги поттикна стравувањата од преоптоварени јавни финансии, фунтата до вчера падна за повеќе од 5 отсто.

Сепак, по вчерашната порака на британската централна банка дека внимателно ја следи ситуацијата и дека е подготвена да ги промени каматните стапки доколку е потребно, фунтата се стабилизира.

Во моментов, неговиот девизен курс се движи околу 1,0770 долари, додека во еден момент вчера падна на рекордно ниско ниво од 1,0327 долари.