Доларот јакне, цената на нафтата паѓа

17

Индексот на доларот во петокот достигна ново шестнеделен максимум од 104,31 поени, зајакнувајќи за 0,63 отсто во однос на претходниот ден.

Зајакнувањето на американската валута беше поддржано од најновите американски показатели кои ги подигнаа очекувањата на пазарните учесници во однос на натамошниот раст на каматните стапки во САД.

– Судејќи според последните извештаи, американската економија продолжува да покажува дека е здрава и се чини дека наскоро нема да потоне во рецесија. Пазарите фактор во цената на доларот повисоки каматни стапки на подолг временски период, посочува Тина Тенг, аналитичар во CMC Markets.

Во однос на јенот, доларот достигна ново шестмесечен максимум од 134,69 јени за долар и е на пат за неделна добивка од речиси 2,5 отсто, што е негово најдобро неделно остварување од август минатата година.

Истовремено, еврото во однос на претходниот ден ослабе за 0,4 отсто во однос на доларот, на 1,0635 долари. Тој падна за околу 2,6 отсто од почетокот на неделата, кога достигна деветмесечен максимум од 1,0927 долари.

Меѓутоа, на нафтените пазари, цените се под притисок поради загриженоста дека натамошното нагло зголемување на каматните стапки во САД би можело да ја притисне побарувачката во време кога залихите на гориво во САД растат.

Цената на барелот брент во Лондон во петокот падна на 84,17долари, а  падна и на американскиот пазар и изнесува 77, 49 долари. На двата пазари од почетокот на неделата цената на барелот падна за приближно 2 отсто.

Фото: facebook