Доларот ослабе по пет недели раст

22

На валутните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата валути падна минатата недела за прв пат по пет недели раст, бидејќи станува сè поочигледно дека американската ФЕД нема да брза да ги намали каматните стапки, а се чини ниту Европската централна банка (ЕЦБ).

Во такви услови, индексот на доларот, кој ја следи вредноста на американскиот долар во однос на шесте најважни светски валути, падна за прв пат од почетокот на 2024 година, за 0,33 отсто, на 103,90 поени.

Истовремено вредноста на доларот во однос на европската валута падна за 0,4 отсто, така што на крајот на неделата еврото изнесуваше 1,0818 долари.

Курсот на еврото оствари најголема неделна добивка во последните два месеци, на крилата на очекувањата за бавно намалување на каматните стапки во еврозоната во текот на оваа година. Имено, сега учесниците на пазарот проценуваат дека Европската централна банка би можела да ги намали каматните стапки во еврозоната за 90 базични поени, додека на крајот на 2023 година очекуваа да ги намали за 160 базични поени.

И зголемениот апетит за ризик, кој ги доведе глобалните берзи на рекордно ниво минатата недела, исто така ја намали побарувачката за американската валута, која се смета за безбедно засолниште за капиталот. Инвеститорите чекаат нови економски показатели за нови насоки во однос на американската и европската монетарна политика.

„Сè уште не е време да се продаде доларот, но мислиме дека тој ќе почне да слабее во вториот квартал, под претпоставка дека ФЕД ќе ги намали стапките во јуни и ќе продолжи да ги намалува стапките на квартално ниво“, рече Атанасиос Вамвакидис, стратег во BofA Global Research.

BofA очекува еврото да зајакне на 1,15 во однос на доларот до крајот на годината. „Ако американската економија остане толку силна, мораме да го смениме нашиот став, бидејќи ФЕД можеби нема да може да ги намали каматните стапки во јуни или дури оваа година“, додаде тој.

Најголем губитник меѓу најважните светски валути е несомнено јапонскиот јен, кој минатата недела падна за 0,4 отсто во однос на доларот, па курсот на доларот достигна 150,5 јени.

И додека тој постепено слабее во однос на доларот, бидејќи инвеститорите стравуваат од интервенцијата на јапонските монетарни власти, кои обично реагираат кога курсот на доларот ќе надмине 150 јени, во однос на другите валути јенот бележи значително поголеми загуби.

Така во однос на еврото во четвртокот ослабна за 0,6 отсто, на најниско ниво во последните три месеци од 163,45 јени за евро. Во однос на фунтата падна на најниско ниво од крајот на 2015 година, а во однос на австралискиот и новозеландскиот долар забележа најнизок курс во последните девет години.

Од почетокот на годината, јенот потона за 6,3 отсто во однос на доларот и е валута со најлошо работење во групата на земји Г10, под притисок од проценките на инвеститорите дека каматните стапки во Јапонија ќе останат на нула уште некое време.

И бидејќи се очекува дека ФЕД ќе ги задржи каматните стапки на високи нивоа уште подолг период, т.н. поврзана трговија, односно инвеститорите позајмуваат јени за кои речиси нема камата и инвестираат во средства или валути со повисоки приноси.

„За доларот да ослабне во однос на јенот, неопходно е ФЕД да почне да ги намалува каматните стапки“, заклучи Вамвакидис.