Долговите на авиокомпаниите достигнаа 340 милијарди долари

11

Авиокомпаниите акумулираат се повеќе и повеќе долгови, бидејќи зголемените случаи на коронавирус ги принудуваат патниците да ги откажат плановите и да останат дома.

Според податоците собрани од Блумберг, неисплатениот долг на индустријата скокна за 23% од 2020 година на 340 милијарди долари. Досега годинава, глобалните авиокомпании продадоа обврзници и заеми од 63 милијарди долари.

Ова е уште еден доказ дека индустријата се соочува со нови предизвици, со многу ограничувања на границата, а сезоната на летните одмори во САД и Европа завршува. EasyJet Plc и Japan Airlines Co. објави нови планови за собирање средства овој месец за да помогне да се надмине долготрајната пандемија.

“Ширењето на делта-варијантата може да доведе до построги правила за карантин за посетителите во многу земји“, рече Сузан Стритер, виша аналитичарка за инвестиции и пазар во Hargreaves Lansdown.