Доставувањето гас на Газпром во Европа преку Украина изнесува 42,4 милиони кубни метри дневно

25

„Газпром“ испорачува гас за Европа преку Украина во количина од 42,4 милиони кубни метри дневно преку пумпната станица „Суја“ во руската област Курск, изјави за новинарите претставник на компанијата, додавајќи дека украинската страна го отфрлила барањето за испумпување преку Сорановка.

„Газпром испорачува руски гас за транзит преку украинска територија во обем што го потврди украинската страна преку пумпната станица за гас Суја – 42,4 милиони кубни метри од 5 јануари. Номинацијата за пумпната станица Сорановка беше одбиена“, изјави претставникот за руските медиуми. , пренесува ТАСС.

Транзитната линија низ Украина останува единствената рута за снабдување со руски гас за земјите од Западна и Централна Европа.