Драги: Европските компании можат да плаќаат за гас во рубљи

30

Италијанскиот премиер Марио Драги изјави дека европските компании ќе можат да плаќаат гас во рубљи без да ги прекршуваат санкциите, очигледно игнорирајќи ги упатствата на Европската унија, пренесе „Блумберг“.

Веќе неколку недели европските компании се обидуваат да го решат проблемот со барањата на Русија за плаќање во рубљи за да можат да продолжат да го купуваат виталниот ресурс без да ги прекршат санкциите наметнати на Москва поради војната во Украина.

Официјални претставници на ЕУ рекоа дека компаниите мора да продолжат да плаќаат во евра и дека отворањето банкарска сметка во рубљи би било спротивно на правилата. Сепак, ЕУ сè уште нема издадено недвосмислени писмени инструкции за тоа како компаниите треба да плаќаат на „Газпром“.

„Нема официјална изјава за тоа што се смета за кршење на санкциите“, рече Драги на прес-конференција во средата. „Никој никогаш не кажал ништо за тоа дали плаќањето во рубљи ги прекршува санкциите. Во пракса, повеќето увозници на гас веќе отворија сметки во рубљи со „Газпром“, додаде тој.

Рускиот декрет во март бара компаниите да отворат две сметки, една во евра и една во рубљи, но ЕУ го отфрли. По декретот, имаше сигнали од „Газпром“ кои сакаа да ги уверат европските купувачи дека можат да продолжат да добиваат гас без да ги прекршуваат правилата на ЕУ.

Драги, исто така, рече дека најголемиот увозник на гас во Германија веќе платил во рубљи. Германија, како и Италија, е главен потрошувач на рускиот гас.

„Од она што го видовме вчера, се чини дека уште утринава најголемиот увозник на гас во Германија платил во рубљи“, рече тој.

Портпаролот на германската „Унипер СЕ“, најголемиот руски купувач на гас, рече дека компанијата не извршила плаќања според новиот систем бидејќи рокот за плаќање не бил до крајот на мај. Претходно во средата, „Унипер“ рече дека е уверен дека може да продолжи да купува гас без да ги прекрши санкциите. Портпаролот одби да коментира дали компанијата веќе отворила сметка во рубљи.

Кон крајот на април, ЕУ објави упатства кои беа критикувани од компаниите и некои влади како премногу нејасни. Беше преземена обврска за нивно обновување. Но, часовникот отчукува бидејќи многу компании имаат рокови за плаќање кои истекуваат подоцна овој месец – и ако не платат, ризикуваат да го прекинат протокот на гас.

Гасот за Полска и Бугарија беше прекинат откако тие одбија да прифатат нови услови од претседателот Владимир Путин. Другите купувачи бараат алтернативни решенија, вклучително и компании како австриската OMV AG, кои сигнализираат дека тоа може да се постигне.