Драги ја советува ЕУ да користи повеќе царини и субвенции

18

ЕУ мора да биде помалку „пасивна“ во одбраната на своите економски интереси од заканите од земји како Кина, кои имаат „нефер предности“, изјави поранешниот италијански премиер Марио Драги.

Европската унија треба да биде подготвена да користи повеќе царини и субвенции, рече Драги, навестувајќи дека ќе поддржи поинтервенционистичка индустриска политика во неговиот извештај што ќе биде објавен следниот месец, кој ќе вклучува препораки за подобрување на конкурентноста на Европа.

Говорејќи неколку дена откако ЕУ објави значително повисоки царини за увоз на кинески електрични возила, Драги рече: „Не сакаме да станеме протекционисти во Европа, но не можеме да бидеме пасивни ако постапките на другите го загрозуваат нашиот просперитет“.

„Дури и неодамнешните одлуки на САД да воведат царини врз Кина имаат последици за нашата економија поради пренасочување на извозот“, додаде тој, истакнувајќи дека Европа се соочува со поголеми предизвици од САД, бидејќи е „поранлива и на трговска неактивност и на одмазда“.

Драги доби задача од Европската комисија да подготви извештај за тоа како ЕУ може да се справи со глобалната конкурентност, во услови на зголемена загриженост дека економијата на ЕУ заостана зад САД и Кина откако беше потешко погодена од пандемијата на коронавирус и војната во Украина.