Драма и во 2023 година: Европските влади се борат да ги наполнат складиштата за гас

29

Најголемиот норвешки производител на енергија открива дека европскиот пазар на природен гас ќе биде турбулентен и во 2023 година.

Извршниот директор на норвешката компанија „Еквинор“ Андерс Опедал предупредува дека ситуацијата е сè уште тензична и покрај неодамнешниот пад на цената на гасот поради намалената побарувачка предизвикана од невообичаено топлата зима.

Проблемот се јавува, пишува Блумберг, додека европските влади се борат да ги наполнат складиштата поради проблемите со снабдувањето со руски гас.

Складирањето во Европа е 83 отсто полно, многу над нормата, но континентот останува изложен на прекини во снабдувањето и битки со Азија за протокот на течен природен гас.

„Магацините се доста полни со гас, а времето е топло и тоа влијае на цената на ЛНГ“, објаснува Опедал, додавајќи дека тие магацини треба да се наполнат и оваа година, а руски гас нема, па затоа е веројатно дека цените ќе варираат.

Трговците се загрижени дека на Европа ќе и недостигаат значителни количини гас во наредните години.

Норвешка стана најголемиот снабдувач на гас во регионот откако беше прекината испораката на руски гас. Само во 2022 година испорачаа 122 милијарди кубни метри гориво, а слично ниво на производство ќе остане и во наредните години.

„Ако не се придржуваме до нашиот распоред, би можеле да завршиме со прекинување на испораките на гас за Европа, а тоа никој не го сака“, рече Норвежанецот.