Драматичен пад на продажбата на автомобили во Европа

151

Продажбата на автомобили во Европа опаѓа, по неколку месеци благо закрепнување, продажбата се намали поради недостаток на чипови, така што веќе не може да се мери ниту со минатогодишните резултати од пандемијата.

Регистрациите на нови автомобили паднаа за 18 проценти во август и 24 проценти во јули од минатогодишното ниво, објави во четвртокот индустриската асоцијација ACEA.

Продажбата  се зголеми за само 13 проценти во првите осум месеци од 2021 година, но треба да се напомене дека во 2020 година, цела Европа беше заклучена од пролет до лето и дека салоните беа речиси затворени.

Сите се надеваа дека 2021 година ќе биде година на закрепнување и силен подем, но тоа не се случува, а причината е едноставна. Автомобилското производство го уништува  глобалниот недостаток на полупроводници.

Крајот не се гледа, пишува списанието ХАК. Бројките во јули и август се најлоши во двата месеци од крајот на економската криза во еврозоната во 2013 година. Падот беше голем, а најголемите европски пазари за автомобили – Германија, Франција, Велика Британија, Италија и Шпанија – сите бележат двоцифрен пад секој месец. Меѓу најголемите производители на автомобили, европските продажби паднаа за 14 проценти минатиот месец за групацијата VW, 29 проценти за Stellantis и 23 проценти за Renault минатиот месец.