Драматично предупредување: Америка не е безбедна, ситуацијата во Европа е уште полоша

124

Инфлацијата во САД не се намали доволно за да се откаже од минатогодишната рестриктивна монетарна политика, рече Гита Гопинат, заменик-претседател на ММФ.

Според неа, „важно е“ американската централна банка, која делува како централна банка на земјата, „да остане на курсот“ во напорите да ги намали цените додека не дојде до „многу дефинитивен, траен пад на инфлацијата“.

„Ако ги погледнете показателите на пазарот на трудот и ако погледнете на многу постојана инфлација како онаа во услужниот сектор, мислам дека е јасно дека сè уште не сме безбедни од инфлацијата“, рече таа, додавајќи дека САД имаат „многу тесен пат“ во обидот да се избегне рецесија во наредните месеци.

Коментарите на шефицата на ММФ дојдоа кога стапката на инфлација во САД почна да опаѓа, што ги поттикна аналитичарите да сугерираат дека скокот на цените можеби го достигнал врвот. Домашните цени се зголемија за 7,1 отсто на годишно ниво во ноември, на пример, во споредба со 7,7 отсто во октомври, според американското Министерство за труд.

Во средината на декември, во обид да ја ограничи инфлацијата, ФЕД ја зголеми основната каматна стапка за 50 базични поени . Гопинат верува дека регулаторот можеби ќе треба да ја подигне стапката на околу пет проценти и да ја одржува во текот на годината за да избегне понатамошни зголемувања на цените.

„Ова е уште една предизвикувачка година за монетарната политика, но тоа е поинаков вид на предизвик. Минатата година беше за брзо затегнување на монетарната политика и до каде да се оди. Сега за многу земји, прашањето е колку долго да се чека“, рече таа.

Гопинат, исто така, предупреди дека на Европа можеби и треба повеќе време отколку на САД за да се справи со зголемените цени, истакнувајќи дека целта за инфлација од два проценти на Европската централна банка може да биде постигната до 2024 година.