Државата одлучи: На странците им е забрането да купуваат недвижен имот

80

Забраната за купување станбен имот од странци во Канада стапи на сила на 1 јануари, со цел да се обезбеди повеќе станови за локалните жители кои се соочуваат со станбена криза. Неколку исклучоци во законот им дозволуваат на поединци како бегалци и постојани жители кои не се државјани на земјата да купуваат домови.

Кон крајот на декември, Отава, исто така, прецизираше дека забраната ќе се однесува само на урбаните станови, но не и на рекреативните објекти, како што се викендичките. Привремената мерка од две години беше најавена од премиерот Џастин Трудо за време на изборната кампања во 2021 година, кога вртоглавите цени ја ставија сопственоста на домот надвор од дофат на многу Канаѓани.

„Пожелноста на канадските станови ги привлекува шпекулантите, богатите корпорации и странските инвеститори“, рече неговата Либерална партија во својот предизборен план тогаш.

„Ова води до реален проблем на недоволно искористени и слободни станови, неконтролирано шпекулирање и вртоглаво зголемување на цените. Домувањето е за луѓето, а не за инвеститори“, рече Трудо.

По победата на изборите во 2021 година, либералите тивко воведоа закон за забрана за не-Канаѓаните да купуваат станбен имот. Големите пазари како Ванкувер и Торонто, исто така, воведоа даноци за нестанбени имоти и слободни домови.

И покрај неодамнешниот бум, пазарот на недвижности во земјата се влоши за продавачите бидејќи хипотекарните стапки ја следеа агресивната монетарна политика на Банката на Канада во обид да ја заузда инфлацијата. Просечните цени на домовите паднаа  од повеќе од 800.000 канадски долари (590.000 американски долари) на почетокот на 2022 година на нешто повеќе од 630.000 канадски долари (465.000 американски долари) минатиот месец, според Канадското здружение за недвижности.

Многу експерти рекоа дека забраната за странските купувачи – кои според националната агенција за статистика сочинуваат помалку од пет проценти од сопствениците на куќи во Канада – нема да го има посакуваниот ефект за да ги направи становите подостапни. Наместо тоа, тие укажуваат на потребата од поголема изградба на станови за да се задоволи побарувачката.