Двата најопасни вируси кои ги напаѓаат гејмерите

56

Хакерите се повеќе го свртуваат вниманието кон гејмерите. Зошто се случува ова и кои вируси се најопасни, кажуваат специјалистите за безбедност на информации од компанијата Avast.

Првата голема закана е вирусот BloodyStealer. Покрај информациите што традиционално ги краде малициозниот софтвер (идентификација и финансиски податоци), BloodyStealer краде и сметки на играчи. Ова дополнително им овозможува на напаѓачите да ги користат сметките на жртвите во големи онлајн игри. Тие продаваат сметки на „црни“ пазари, особено ако се првокласни, добро познати профили.

Сајбер криминалците исто така можат да продаваат предмети што играчите ги заработиле или купиле на овие платформи. Трофеите за игри се виртуелни, но чинат вистински пари. Напаѓачот може да украде меч од игра, а потоа да го продаде на друг корисник за вистински пари.

BloodyStealer ги таргетира најпопуларните платформи: Bethesda, EA Origin, Epic Games Store и Steam, покажува анализата.

Друг начин за сајбер -криминалците да стигнат до гејмерите е преку малициозен софтвер Crackonosh. Експертите за безбедност го открија ова лето: напаѓачите вчитуваат малициозен софтвер во „пробиени“ верзии на популарни игри. Ова се нелегални копии што луѓето ги преземаат наместо да ја купат играта.

Crackonosh ја минира криптовалутата Монеро, користејќи ја компјутерската моќ на уредот на жртвата. Гејмерите често имаат многу моќни компјутери, што им овозможува на напаѓачите да украдат повеќе компјутерски ресурси. Покрај тоа, Crackonosh ги оневозможува безбедносните решенија и ажурирања, оставајќи го системот ранлив на други напади.

Crackonosh ги напаѓа следниве популарни игри: NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 Seasons, Euro Truck Simulator 2, The Sims 4, Fallout 4 GOTY и многу повеќе.

Експертите за безбедност открија најголем број корисници заразени со Crackonosh во САД, Бразил, Индија, Филипините и Полска. Исто така, има случаи на инфекција во Велика Британија, Франција, Италија и Канада.

Користејќи го Crackonosh, сајбер -криминалците заработија повеќе од $ 2,000,000 во изминатите неколку години од повеќе од 222,000 заразени компјутери ширум светот.

За да ги заштитат своите сметки, гејмерите треба да активираат повеќефакторна проверка, да купуваат и преземаат софтвер само од официјални онлајн продавници, препорачуваат експерти за безбедност.