Две монети кои многу личат на еврото и се користат за измама – еве на што да внимавате

49

Имаше случаи на фалсификување на монетата од една турска лира, која е многу слична на едно евро. Но, има голема разлика во вредноста на тие две монети бидејќи турската лира вреди само 0,05 евра.

Британската полиција за ова ги предупреди своите граѓани кои патувале во Шпанија.

Освен едно евро, измама е честа и кај монетата од две евра, која исто така по големина и тежина е многу слична со турската лира. Тајландскиот бах има сличности со монетата од две евра. Има идентични димензии и има иста граница, но неговата вредност секако е многу помала и е околу 0,02 евра.

Секоја земја-членка на Европската унија која го вовела еврото издава евро монети со својата национална страна. Националните страни на сите земји издавачи имаат заеднички дизајнерски елементи: дванаесет ѕвезди и година на ковање. Без разлика на земјата издавач, сите монети евра може да се користат во сите земји каде што законското средство за плаќање е заедничката валута – еврото.

На националните страни можни се различни комбинации на мотиви. Некои земји одлучија да имаат исти мотиви на сите деноминации, додека некои одлучија за различни мотиви за секоја деноминација. Меѓу овие земји е и Хрватска.

За потсетување, Хрватска избра пет различни мотиви за националната страна на хрватските евро монети – шах, географски приказ на Хрватска, графички приказ на дива куна, мотив на портрет на научникот Никола Тесла и мотив на глаголицата.