Две најголеми банки во државава биле цел на хакерски напади – во истрагата вклучени експерти од странство

244

Претседателот Стево Пендаровски синоќа во интервју на ТВ21 откри дека пред околу една година неколку институции во државата, меѓу кои и две банки, биле цел на хакерски напади.

Тој изјави дека имало истрага со форезничари и било откриено од каде доаѓаат нападите, но не било откриено дали тие групи биле спонзорирани од држави.

„Пред година и пол, битни институции во државата, меѓу кои и две најголеми банки беа цел на хакерски напади. Мојот кабинет не го сметам во таа категорија, но неколку пати ни е соборуван сајтот. Две најголеми банки и 2-3 други државни институции беа соборени. Имаше истрага од Обвинителството со форезничари и од странство. Заклучија дека нападот е од надвор, и истрагата води до некои групи за кои не можеме да заклучиме дека се државно спонзорирани, но најверојатно имаат реалиција со некои држави“, рече Пендаровски.