Две тактики на богатите за правење пари

176

Факт е дека просперитетот е достапен за секого и постојат вистински совети за градење богатство кои богатите ги следат.

Нивото на финансиска писменост на поединецот обично е најголемиот фактор за одредување на нивната нето вредност. Само 57 отсто од возрасните се финансиски писмени, според Глобалното истражување за финансиска писменост „Стандард и Пурс“. Федералните резерви на САД објавија во 2021 година дека повеќе од 30 отсто од возрасните во САД немаат доволно заштеди за да ги покријат непосредните потреби.

Крис Нагл, ментор за градење богатство и специјалист за правење пари, ја започна својата кариера на Волстрит, но набрзо сфати дека она што го предава за траен успех не  ѝ  е општо познато на јавноста. Неговиот најнов потфат, Private Money Club, онлајн заедница за вмрежување со заемодавачите и заемодавачите, ги презентира принципите за да им помогне на луѓето да ги добијат дивидендите што ги заслужуваат.

Снаодливост наспроти ресурси
Првата лекција која Крис ја сподели, а која ја научи уште на рана возраст штедејќи за велосипед, беше дека богатството не доаѓа од ресурсите, туку од тоа колку сте снаодливи со она што го имате.

„Научени сме прво да си ги плаќаме сметките, доверителите и долговите, а потребите се на последно место на таа финансиска листа. Си велиме дека заслужуваме само остатоци, што значи дека никогаш не ставаме приоритет на сопствените потреби и никогаш не доаѓаме до местото каде што сакаме да бидеме – што е целосно назад“, објасни тој, пренесува Entrepreneur.

Крис сфатил дека сметките магично не исчезнуваат кога самиот почнал да ги плаќа, па се запрашал: Како можам ефективно да задржам повеќе од моите пари, но сепак да ги покријам моите редовни сметки?

„Потоа ми падна на памет: за секои 10 долари што ќе ги заработите, плаќајте си барем 1 долар пред да ги платите сите други. Ова е сè што треба да направите за да успее оваа прва лекција за снаодливост“, додаде тој.

 Богат поради инвестирање, а не штедење
Крис е голем поборник за создавање начини да ги ставите на работа вашите тешко заработени пари.

„Луѓето имаат идеја дека мора да работат за своите пари. Ќе ти кажат дека и ти треба да го направиш тоа. Ќе ве наведат да верувате дека тргувањето со часови за долари е единствениот начин да се живее, но тоа е погрешно“, смета експертот.

Тој сака да истакне дека вашите пари мора да работат за вас, без да го жртвувате вашиот највреден ресурс, времето.

„Пред да ги вложите вашите пари, поставете си едно прашање: дали знам доволно за оваа инвестиција? Ако одговорот е ништо друго освен „да“, тогаш или најдете нешто за што знаете повеќе или обрнете внимание на тоа пред да инвестирате“, рече тој.