Двојно повеќе соларни панели инсталирани во 2023 година отколку претходната година

41

Глобалните соларни инсталации во 2023 година се зголемени за 87 отсто на годишно ниво, што значи дека 2023 година донесе 447 гигавати (GW) нова соларна енергија во споредба со 239 GW инсталирани во 2022 година, со што вкупниот глобален соларен капацитет се зголеми на 1,6 теравати (TW), покажува Годишниот преглед на глобалниот пазар за соларна енергија на енергетската компанија SolarPower Europe  2024-2028 .

Рекорден раст не е забележан во сите делови на светот, а 80 отсто од инсталациите се концентрирани на десет пазари, главно во напредните економии, се наведува во соопштението на здружението SolarPower Europe.

Кина доминираше во глобалниот раст на соларната енергија, инсталирајќи 57 отсто од соларната енергија во светот во 2023 година, што е еквивалентно на нивоата инсталирани на глобално ниво во 2022 година. На страната на производството, големото зголемување на капацитетот доведе до колапс на цените на соларните панели од околу 50 отсто минатата година .

„Кина продолжува да го поставува темпото за глобалната соларна транзиција. Ниту една земја или компанија не може сама да ја постигне оваа цел. Треба да работиме заедно за да изградиме нови пазари со неискористен потенцијал, да создадеме фер и еластични синџири на снабдување и да внесеме огромни количини на соларно финансирање за да ја водиме енергетската транзиција“, вели Соња Данлоп, извршен директор на Глобалниот соларен совет.

Овој извештај на здружението SolarPower Europe, исто така, открива стапки на раст кои не се забележани повеќе од една деценија, кога глобалниот соларен пазар беше само четири проценти од денешниот.

Сончевата енергија продолжува да се издигнува над сите други сектори за обновлива енергија, инсталирајќи 78 проценти од вкупната обновлива енергија инсталирана ширум светот во 2023 година.

„Светот навистина влезе во својата сончева доба. Небото повеќе не е граница. Колку далеку може да оди соларната енергија ќе зависи од правичниот глобален пристап до финансирање и политичката волја да се испорачаат флексибилни енергетски системи кои одговараат на реалноста на обновливите извори на енергија“, вели Валбурга Хеметсбергер, извршен директор на SolarPower Europe.

Иако бројот на напредни соларни пазари, односно пазари кои инсталираат најмалку еден GW годишно, се зголеми во 2023 година на 31 земја, во споредба со 28 во 2022 година, на листата нема економии во развој.

Потрошувачката на чиста енергија во економиите во развој и во развој претставува само 15 проценти од вкупните инвестиции за чиста енергија ширум светот. Сончевата енергија ќе исполни половина од оваа цел, но за да се постигне целта COP28 за тројно зголемување на обновливите извори на енергија до 2030 година, потребни се 12 трилиони долари.

Сепак, помеѓу 2024 и 2028 година, се очекува растот да забави од година во година, поради високите каматни стапки, енергетските кризи и мрежите низ целиот свет кои се борат да ја задржат побарувачката за обновлива енергија.