Една од најголемите криптобанки поднесе барање за заштита од стечај

22

Кога Даниел Леон, еден од основачите на мрежата Celsius Network, објави видео упатено до Ворен Бафет на Твитер во јануари 2021 година, тој беше добро расположен. Цената на биткоинот вртоглаво растеше, а Celsius Network, крипто заемодавачот што го основа во 2017 година со Алекс Машински, се прошируваше.

„Ворен, Ворен, Ворен“, започна Леон, исмејувајќи го скептицизмот на американските инвеститори кон биткоинот и откривајќи еден од најпознатите афоризми на Бафет за долгорочно инвестирање: „Моите пријатели и јас садиме дрво на транспарентни и децентрализирани криптовалути за идните генерации можат да уживаат во сенката на просперитетот и финансиското ослободување“, пишува Financial Times.

Само 18 месеци подоцна, Celsius Network се соочува со закана од банкрот.

Компанијата за криптовалути Celsius Network  го започна процесот на поднесување барање за заштита од стечај поглавје 11, еден месец откако ги суспендираше сите трансакции на својата платформа. Тоа значи дека Celsius одлучила да влезе во фаза на управуван банкрот од кој има враќање.

Компанијата соопшти дека ќе се обидат да го стабилизираат нивниот бизнис со реструктуирање на начин што „ја максимизира вредноста за сите засегнати страни“. Од таму велат дека моментално има 167 милиони долари во готовина за да продолжи со работа.

„Ова е вистинската одлука за нашата заедница и компанија“, рече Алекс Машински, ко-основач и извршен директор на Celsius.

„Убеден сум дека кога ќе погледнеме наназад на историјата на Celsius, ќе го видиме ова како одлучувачки момент, каде што дејствувањето со решителност и доверба служеше на заедницата и ја зајакна иднината на компанијата.

„За жал, ова беше очекувано. Беше предвидено. Сепак, ова не ги запира нашите истраги. Ќе продолжиме да ја истражуваме компанијата и да работиме на заштита на нејзините клиенти, дури и преку нејзината несолвентност“, рече Џозеф Ротонда, извршен директор во Државната комисија за хартии од вредност во Тексас.

Celsius има повеќе од 100.000 доверители, кои би можеле да вклучуваат клиенти и други договорни страни, според барањето за стечај.

Неговото најголемо необезбедено побарување е 81 милион долари од „Фонд Фарос“ со седиште на Кајманските Острови. Celsius е еден од најголемите играчи во просторот за крипто-заеми со повеќе од 8 милијарди долари заеми на клиенти и скоро 12 милијарди долари во средства под управување од мај. Компанијата соопшти дека во јуни имала 1,7 милиони клиенти, а плаќала годишни каматни стапки до 17 отсто.

Компанијата би позајмувала крипто-купувачи на други договорни страни, кои се подготвени да платат неверојатно високи каматни стапки за заемот. Celsius потоа би делеле дел од тој приход со корисниците. Но, структурата пропадна поради кризата со ликвидноста во таа индустрија.