Една третина од ЕУ земјите против реформата на пазарот на електрична енергија

29

Германија, Данска, Ирска и шест други европски земји во понеделникот изјавија дека нема да поддржат реформи на пазарот на електрична енергија во ЕУ како решение за зголемените цени на енергијата. Коментарите беа дадени пред вонредниот состанок на министрите за енергетика на кој ќе се разговара за можните мерки, објави Ројтерс.

Европските цени на гасот и електричната енергија скокнаа на рекордно ниво во есента и останаа високи, што ги поттикна земјите, вклучувајќи ги Шпанија и Франција, да го повикаат Брисел да ги ревидира правилата за пазарот на електрична енергија.

Девет земји во понеделникот во заедничката изјава посочија дека „не можат да поддржат каква било мерка што е спротивна на внатрешниот пазар на гас и електрична енергија“ како голема ревизија на големопродажниот пазар на електрична енергија.

„Бидејќи скоковите на цените имаат глобални двигатели, треба да бидеме многу внимателни пред да интервенираме во дизајнот на внатрешните енергетски пазари“, се вели во соопштението.

„Ова нема да биде средство за ублажување на сегашните растечки цени на енергијата поврзани со пазарите на фосилни горива“, истакнуваат тие.

Австрија, Германија, Данска, Естонија, Финска, Ирска, Луксембург, Летонија и Холандија ја потпишаа изјавата, кои бараат повеќе мерки за заштеда на енергија и цел на интерконекција од 15% за пазарот на електрична енергија на ЕУ до 2030 година.

Европските министри за енергетика се состануваат денес за да разговараат за нивниот одговор на скокот на цените. Повеќето земји користат даночни намалувања, субвенции и други национални мерки за да ги заштитат потрошувачите од влијанието што го имаат повисоките цени на бензинот врз сметките за енергија, но владите на ЕУ се борат да се договорат за подолгорочен одговор.

Шпанија повика на обновување на големопродажниот пазар на електрична енергија како одговор на порастот на цените, тврдејќи дека системот не ја поддржува зелената транзиција на ЕУ.

Според сегашниот систем, големопродажната цена на електричната енергија се одредува според последната електрана, потребна за покривање на вкупната побарувачка на електрична енергија. Електраните на гас често ја одредуваат цената во овој систем, за кој Шпанија вели дека е неправеден, бидејќи води до продажба на евтина обновлива енергија по иста цена како и поскапата енергија базирана на фосилни горива.

Европската комисија соопшти дека ќе испита дали пазарот на електрична енергија на ЕУ функционира добро, но дека нема докази кои сугерираат дека различен систем подобро ќе ги заштити земјите од зголемените трошоци за енергија.