Една третина од музичката индустрија во Британија е избришана од Ковид

12

Пандемијата Ковид-19 уништи едно од три работни места во музичката индустрија во Обединетото кралство, според годишниот извештај на UK Music. Организацијата повикува на државна поддршка за да му помогне на секторот да се опорави.

Бројот на работни места се намали за 35% на 128,000 во 2020 година од 197,000 во 2019 година, бидејќи пандемијата ги прекина настаните во живо и ги принуди студијата да се затворат.

Околу 69.000 работни места се изгубени во сектор каде три четвртини од работниците се самовработени и не добиле помош според државните шеми за поддршка, според извештајот „This Is Music 2021“.

Придонесот на музичката индустрија во економијата на Обединетото Кралство падна за 46% на 3,1 милијарди фунти во 2020 година од 5,8 милијарди фунти во 2019 година, се додава во извештајот.

„Последните 18 месеци беа исклучително предизвикувачки за британската музичка индустрија, со милијарди избришани од вредноста на овој сектор – но ние сме решени да гледаме кон иднината и да се фокусираме на закрепнување“, изјави извршниот директор на UK Music Џејми Ниоку -Гудвин.

UK Music ја повика владата да воведе даночни олеснувања и мерки за зголемување на вработувањето и да им помогне на музичарите и нивните тимови да се справат со документите и дополнителните трошоци поврзани со турнејата по континентална Европа по „Брегзит“.

Организацијата, исто така, сака трајно намалување на стапката на данок на додадена вредност (ДДВ) за билети и настани со музика во живо, повеќе средства и поддршка за извоз на музика, како и финансирање за музичко образование и самовработени.

По воведувањето на првата национална блокада во март 2020 година, британската влада објави фонд за обнова на културата од 2 милијарди фунти за помош на музеи, кина, театри, кина и уметнички места.

Оттогаш, местата за забава повторно се отворија, а фестивалите продолжија кон крајот на летото, вклучувајќи ги и настаните во Ридинг и Лидс.