Една земја од регионот: 10 земји со најдобри патишта во светот

72

Квалитетната патна мрежа е од витално значење за инклузивен развој бидејќи тие нудат пристап до работа и придонесуваат за поврзување на луѓето и стоките. Подобриот пристап до патиштата може да го намали времето на патување и на тој начин да ја зголеми продуктивноста.

Обединетите нации (ОН) ја препознаваат важноста на патното поврзување и создадоа индекс кој им помага на Целите за одржлив развој да го следат развојот на инфраструктурата. Овој индекс се базира на уделот на руралното население кое живее на два километри од важен пат.

Општо земено, патиштата што ги поврзуваат урбаните центри се добро воспоставени, додека локалните патишта се во лоша состојба или не се целосно асфалтирани. Затоа, добра патна транспортна мрежа е онаа која нуди висока транзитна поврзаност низ целата земја и овозможува пристап на руралното население до социјалните и економските центри на земјата.

Insider Monkey состави листа на 20 земји со најдобри патишта во светот и ги извлекоа податоците од Извештајот за квалитетот на патиштата и просечната брзина на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Податоците беа објавени во мај 2022 година и ги претставуваат најновите сознанија за ситуацијата. Просечната брзина е избрана како главна метрика бидејќи може да се користи за мерење на патната инфраструктура и пристапните врски. Затоа, просечната брзина меѓу градовите беше искористена како мерка за споредба на квалитетот на патиштата во земјите.

Ова се 10-те земји кои според оваа методологија ги имаат најдобрите патишта во светот:

10. Хрватска
Просечна брзина: 98 километри на час

Автопатиштата во Хрватска се познати како едни од најдобрите во светот. Земјава инвестира во подобрување на безбедноста во сообраќајот додека ја одржува постојната патна мрежа. Оваа патна мрежа овозможува просечна брзина од 98 километри на час помеѓу главните урбани средини, што го прави транспортот полесен и побрз.

9. Намибија
Просечна брзина: 99 километри на час

Просечната брзина помеѓу поголемите градови во Намибија е 99 километри на час. Има една од најразвиените патни инфраструктури во Африка, па дури и неасфалтираните патишта се мазни и лесни за возење. Проширените патишта им овозможија на многу намибиски заедници пристап до урбаните центри.

8. Јужна Африка
Просечна брзина: 100 километри на час

Просечната брзина меѓу поголемите градови во Јужна Африка е 100 километри на час, што ја прави уште една земја со најдобри патишта во светот. Земјата е позната како една од земјите во Африка со квалитетни патишта. Градските патишта се добро одржувани, а поголемите градови се меѓусебно поврзани со патишта.

7. Оман
Просечна брзина: 102 километри на час

Оман е уште една земја со добро развиени патишта во светот, што го покажува просечната брзина од 102 километри на час што ја нудат патиштата што ги поврзуваат големите градови. Градовите во Оман се поврзани со систем на асфалтирани патишта, а патната инфраструктура е модерна. Урбаните области се исто така добро поврзани.

6. Шпанија
Просечна брзина: 103 километри на час

Шпанија е една од првите 20 земји со најдобри патишта во светот. Земјата има голема мрежа на автопати во споредба со другите земји во Европската унија.

5. Франција
Просечна брзина: 105 километри на час

Франција нуди просечна брзина од 105 километри на час меѓу главните урбани центри во земјата, што ја става на самиот врв на листата. Земјата има безбедна автопатска мрежа која овозможува побрзи рути меѓу градовите. Целокупната сообраќајна инфраструктура е добро развиена и редовно одржувана.

4. Канада
Просечна брзина: 106 километри на час

Канада е една од земјите со висококвалитетни патишта во светот. Земјата е поврзана од бреговите на Тихиот Океан до бреговите на Атлантикот со широка мрежа на патен транспорт. Локалните патишта се достапни за транзит во приградските и руралните области.

3. Саудиска Арабија
Просечна брзина: 106 километри на час

Друга земја позната по тоа што има еден од најдобрите патишта во светот е Саудиска Арабија. Земјата нуди висока просечна брзина од 106 километри на час помеѓу големите градови. Саудиска Арабија има широка патна мрежа што ги поврзува градовите, железниците, пристаништата и аеродромите. Саудиската влада продолжува да издвојува значителни средства за понатамошно подобрување на патната инфраструктура.

2. Португалија
Просечна брзина: 106 километри на час

Просечната брзина меѓу поголемите градови во Португалија е 106 километри на час, што ја става оваа земја на високото второ место на оваа листа. Португалија, исто така, се смета за добро место за патување во Европа, бидејќи патната мрежа е широка и ги покрива селата од север до југ на Португалија.

1. Соединетите Американски Држави (САД)
Просечна брзина: 107 километри на час

Соединетите Американски Држави се рангирани на самиот врв на листата на земји со најдобри патишта во светот. Просечната брзина меѓу поголемите градови во земјава е 107 километри на час, што ја одразува големата сообраќајна поврзаност низ целата земја. Државите како Тенеси, Вајоминг, Северна Дакота и Оклахома особено имаат патишта со добар квалитет бидејќи процентот на поминати милји во лоша состојба е помал отколку во другите региони.