Едноставна фраза што ја користат успешните луѓе: Многумина се плашат да ја кажат

134

Тешко е да се признае дека не сте во право. Во некои култури, ова може да се гледа како знак на слабост или глупост, така што повеќето луѓе се држат до фактот дека се во право за нешто, дури и кога не се во право.

Сепак, научниците открија дека кога некој признава дека не е во право, не го гледаат како помалку компетентни. Луѓето всушност ги сметаат за попаметни, посоцијални и пријателски настроени.

Експертите по психологија открија дека многу успешните и допадливите луѓе се оние кои признаваат кога грешат и кои не се плашат да ги кажат едноставните зборови: „Грешев“, пренесува CNBC.

Еве што всушност прави признавањето на грешките:

Тие даваат приоритет на учењето и растот
Кога мислите дека учењето е победа, вие сте на пат подобро да ги разберете другите и тие подобро да ве разберат, наместо да ги броите моментите кога сте биле во право или не.

Студијата на психолозите Керол Дек и Карин Шуман го поддржува ова, покажувајќи дека ние сме повеќе склони да преземеме одговорност за нашите грешки ако веруваме дека имаме моќ да го промениме нашето однесување.

Клучот е да се потсетите дека иако вашето однесување беше погрешно, можете да го промените во иднина. И само затоа што признавате грешка, не значи дека тврдите дека сте лоша личност.

Сакаат повеќе информации
Кога некој ќе ви каже дека не сте во право, наместо веднаш да се ставите во одбрана, запрашајте се зошто ви го кажува тоа. Одговорете со „Можете ли да ми кажете повеќе?“ и навистина слушајте што имаат да кажат.

Ова не само што ве прави поотворени за повратни информации и туѓи мисли, туку има и потенцијал да го проширите начинот на кој размислувате за некоја тема или прашање.

Луѓето природно простуваат
Кога ќе признаеме дека не сме, не само што ќе нè гледаат како посилни и попријателски, туку и поголема е веројатноста да ни бидат простени за нашите престапи.

Студијата на психологот Моли Крокет покажа дека луѓето имаат основна тенденција да им простуваат на другите, дури и на странците. Можеби затоа што алтернативата е да се повреди или прекине врската и да се пропуштат придобивките од таа врска во иднина.

Кога ги признаваме нашите грешки, создаваме повеќе можности да ги спасиме или поправиме најважните односи во нашите животи.