ЕК најави рецесија во Германија

27

Економијата на еврозоната годинава и следната година ќе расте побавно од претходно очекуваното, објави Европската комисија (ЕК), бидејќи побарувачката на потрошувачите страда поради високата инфлација, а најголемата економија, Германија, ќе западне во рецесија.
Во своите привремени прогнози за бруто домашниот производ (БДП) и инфлацијата за петте најголеми економии во еврозоната, ЕК рече дека БДП на еврозоната ќе порасне за 0,8 отсто во 2023 година и 1,3 отсто во 2024 година, во споредба со мајската прогноза од 1,1 отсто и 1,6 отсто. соодветно.

Слабоста на домашната побарувачка, а особено на потрошувачката, покажува дека високите и се уште зголемени потрошувачки цени на повеќето стоки и услуги земаат поголем данок од очекуваното во пролетната прогноза, објави ЕК.

И тоа и покрај падот на цените на енергијата и исклучително силниот пазар на труд кој бележи рекордно ниска стапка на невработеност, континуиран раст на вработеноста и раст на платите, се наведува во соопштението.

ЕК прогнозираше инфлација во еврозоната од 5,6 отсто во 2023 година и 2,9 отсто во 2024 година, што е значително над целта на Европската централна банка од два отсто. Инфлацијата оваа година треба да биде пониска од мајските прогнози од 5,8 отсто, но повисока во 2024 година од претходно прогнозираните 2,8 отсто.

Најголемата европска економија, Германија, годинава ќе забележи економски пад од 0,4 отсто, прогнозира ЕК, ревидирајќи ја надолу прогнозата за раст од мај од 0,2 отсто. Германскиот раст за следната година е ревидиран од 1,4 на 1,1 отсто.

Италија и Холандија, исто така, ќе растат побавно оваа година, објави ЕК, прогнозирајќи раст на БДП од 0,9 отсто и 0,5 отсто, соодветно, што е намалување од претходните проценки од 1,2 отсто и 1,8 отсто, соодветно.

Сепак, Франција и Шпанија ќе растат побрзо од претходно очекуваното во 2023 година, соопшти ЕК, предвидувајќи раст од 1,0 отсто и 2,2 отсто наместо претходно очекуваните 0,7 отсто и 1,9 отсто.