ЕК: Од 1 август ЕУ мора да ја намали потрошувачката на гасот за 15%

20

Европската комисија го откри својот долгоочекуван план за да се осигура дека 27-те земји-членки можат да се справат во случај на целосно прекинување на гасот од Русија.

Планот предложен од извршната власт на ЕУ повикува на намалување на потрошувачката на гас за 15 отсто во целиот блок од 1 август оваа година до 31 март 2023 година поради загриженоста дека ЕУ ќе се бори не само да го пополни капацитетот за складирање гас пред почетокот на зимата, но да се обезбедат дополнителни залихи во текот на постудените месеци, пишува „Euronews“.

Комисијата рече дека целта е да се заштитат залихите за домаќинствата и основните корисници, како што се болниците и клучните индустрии.

Како дел од предлогот, земјите-членки треба да поднесат национални енергетски планови до Комисијата до крајот на септември и да обезбедуваат ажурирани информации на секои два месеци. Од земјите кои бараат заедничка испорака на гас ќе се бара да ги покажат мерките што ги презеле за намалување на домашната потрошувачка.

Предложениот закон, исто така, ќе и даде на Комисијата овластување да прогласи „синдикална тревога“ за безбедноста на снабдувањето и да наметне задолжително намалување на побарувачката на гас во сите земји-членки.

Предупредувањето ќе се активира кога постои „значителен ризик од сериозен недостиг на гас или исклучително висока побарувачка за гас“, се вели во соопштението на Комисијата.

Предлогот на Комисијата ќе биде разгледан од министрите на ЕУ за време на вонредниот енергетски самит на 26 јули.

ЕУ и нејзините западни партнери ја обвинија Русија дека го користи гасот доставен до Европа како одмазда за санкциите воведени поради нејзината инвазија на Украина. Дванаесет земји-членки веќе делумно или целосно го прекинаа снабдувањето со руски гас.

Унијата веќе вети дека ќе ги пополни капацитетите за складирање гас до најмалку 80 отсто пред 1 ноември, но постои зголемена загриженост дека тоа ќе биде тешка задача бидејќи Русија обезбедува 40 отсто од увезениот гас од блокот и таа инфраструктурат за прием на течен природен гас. Она што недостасува е гас од алтернативни извори.

„Газпром“, руската државна компанија, исто така предупреди дека нејзините испораки преку Северен тек 1, гасоводот преку кој околу една третина од рускиот гас стигнува до Европа, повторно ќе биде делумно прекинат поради одржување на турбината.