ЕК: Целосно ембарго на руската нафта за 9 месеци

11

Целосно ембарго на руската нафта ќе биде воведено за 9 месеци. Ова го изјави европскиот комесар за економски прашања Паоло Џентилони во денешното интервју за весникот „Ил Месаџеро“, истакнувајќи дека тоа е тешко да се направи за пократко време.

„Нашиот предлог е за девет месеци да се воведе ембарго на нафтата во зависност од видот на нафтените деривати. Пократок период би имал негативно влијание врз светските цени на нафтата, што е спротивно на нашите цели“, рече тој.

Еврокомесарот предупреди дека „оваа одлука ќе има влијание врз европската економија“.

„Но, ова повеќе ќе влијае на руската економија“, рече тој.

Џентилони призна дека „одлуката да не се вклучи директно во воениот конфликт“, туку да се поддржи Украина, вклучително и преку санкции, „има своја економска цена“.
„Овој економски трошок мора да се земе предвид при проценката и проценката колку мерките ќе ја чинат Русија и нас. При воведувањето санкции, Европската комисија досега се водеше од принципот на рамнотежа“, рече тој.