Економијата на еврозоната неочекувано забрза во ноември

7

Економијата на еврозоната неочекувано забрза во ноември, пред новиот бран на инфекција со Ковид -19 што ги загрижи деловните лидери во услужниот сектор бидејќи индустријата е зафатена од проблеми со набавките и повисоки трошоци, покажа истражувањето на Маркит. 

Побрзиот раст на активноста во ноември ги спротивставува очекувањата на економистите, но веројатно нема да спречи побавен раст на еврозоната во четвртиот квартал како целина, бидејќи се чини дека повторното ширење на инфекцијата предизвикува нови економски нарушувања во декември, рече економистot на Маркит, Крис Вилијамсон.

Активностите се забрзани и во производниот и во услужниот сектор, како одраз на зголемената побарувачка, но нивниот раст е сè уште далеку послаб отколку што беше ова лето, забележува Маркит.

Индустријата сè уште е попречена од проблеми во набавките, а особено е погоден автомобилскиот сектор, забележува Маркит, истакнувајќи дека компаниите се обидуваат да ги надминат тешкотиите со акумулирање на залихи.

Посилниот раст во услужниот сектор би можел да биде краткотраен доколку владите бидат принудени повторно да воведат мерки за штедење за да го контролираат коронавирусот, објаснува економистот од Маркит, посочувајќи на нагло забавување во секторот за патување и рекреација.