Економистите не очекуваат дека ЕЦБ пребрзо ќе ги намали каматните стапки

23

Намалувањето на каматните стапки прерано би било полоша грешка за Европската централна банка отколку нивното предоцна намалување, покажува истражувањето на економисти кои очекуваат само едно намалување во 2024 година.

Речиси две третини од испитаниците во истражувањето спроведено од Блумберг веруваат дека пребрзото менување на трендот ќе донесе поголеми опасности отколку предолгото чекање.

Како и кога беа анкетирани пред последниот состанок за политика на Европската централна банка во јануари, 56 отсто од аналитичарите сè уште сметаат дека функционерите избегнуваат таква грешка со избирање на вистинското време за да започнат со олеснување на монетарните услови. Сè уште очекуваат можно намалување на каматите од јуни.

Со олабавување на инфлацијата, а монетарните функционери во САД и Обединето Кралство, исто така, се подготвуваат да ја олеснат својата монетарна политика, испитаниците предвидуваа намалување за три четвртини од ЕЦБ оваа година. Сепак, тоа е помалку отколку во последното истражување, бидејќи креаторите на политиката во Франкфурт се загрижени дека брзото зголемување на личната заработка може да го загрози пресвртот во зголемувањето на цените кон целта од два проценти.

На следниот состанок на Управниот совет на банката на 6 и 7 март не се очекува промена на пасивните каматни стапки на ЕЦБ, која во моментов изнесува 4,0 отсто.