Економистите веруваат дека ФЕД ќе ги задржи каматните стапки на највисоко ниво до јули 2024 година

40

Централната банка на САД ќе го задржи намалувањето на каматните стапки најмалку до јули 2024 година, обезбедувајќи помало олеснување отколку што очекуваат финансиските пазари, според водечките економисти анкетирани од ФT.

Додека повеќето испитаници мислеа дека фазата на зголемување на каматните стапки на историската монетарна кампања на Федералните резерви сега е завршена, речиси две третини од испитаниците сметаа дека централната банка нема да започне со намалување на референтната стапка до третиот квартал на 2024 година или дури подоцна.

Три четвртини од анкетираните економисти, исто така, очекуваат ФЕД да ја намали стапката на федералните фондови следната година од нејзиниот сегашен 22-годишен максимум од 5,25-5,5 проценти за само половина процентен поен или помалку.

Тоа е многу помал потег од она на што се обложува Волcтрит, при што трговците ги зголемуваат облозите дека ФЕД ќе почне да се намалува уште во март.

Официјалните лица на ФЕД и другите централни банки во напредните економии сега се борат со тоа колку долго да ги задржат високите каматни стапки за да ја ограничат побарувачката од домаќинствата и бизнисите – и кога тие можат да почнат да ги намалуваат трошоците за задолжување.

– Сè уште гледам голема динамика за економијата, така што не гледам потреба веднаш да се намалат стапките, а мислам дека и ФЕД не планира да го стори тоа – рече Џејмс Хамилтон, професор по економија на Универзитетот од Калифорнија во Сан Диего, кој учествувал во истражувањето.

Роберт Барбера, директор на Центарот за финансиска економија на Универзитетот Џон Хопкинс, рече дека ФЕД ќе треба да види и стабилни подобрувања на инфлацијата и значително намалување на побарувачката за работна сила пред да размисли за намалување на каматните стапки.