Економски аналитичар: Сопствениците на недвижности ќе излезат како победници од инфлацијата

175

Економскиот аналитичар Дамир Новотни го коментираше можното зголемување на каматите што го најавија финансиските експерти.

„Дури и да немаше агресија врз Украина, инфлацијата ќе не поздравеше бидејќи во изминатите 10 години беа достапни заеми, каматите беа апсурдно ниски“, вели Новотни во студиото N1, пренесува Пословни дневник.

„Тоа време е зад нас, каматите ќе растат, можеби не со дадената стапка на инфлација. Единствената мерка против инфлацијата е порастот на каматните стапки и падот на куповната моќ, односно повлекувањето на парите од оптек. Со фискалните политики, тоа е единствениот инструмент Граѓаните можат да ги фиксираат каматите кај банките, но тоа долгорочно никој нема да го прави бидејќи во иднина се можни разни изненадувања.Треба да се нагласи другата страна на медалот – инфлацијата реално не е толку лоша вест за сопствениците на имот, цените ќе растат, а вредноста на имотот ќе расте побрзо од каматните стапки. Тие ќе имаат повеќе средства во споредба со она за што платиле“, додава тој.