Економски модел на Кина: од „квантитет“ до „квалитет“ на работа

12

Мора да се направат напори за унапредување на модернизацијата на Кина со поддршка на висококвалитетен развој на населението, беше објавено на клучниот состанок одржан од највисокото тело за одлучување во петокот. Експертите сметаат дека тоа е знак дека кинескиот економски модел ќе се префрли од „квантитет“ на „квалитет“ на работа.

Кина моментално доживува тренд на опаѓање на наталитетот, стареење на населението и диференцијација во регионалниот раст на населението, како што беше објавено на првиот состанок на Централната комисија за финансиски и економски прашања (CCFEA) при 20-тиот Централен комитет на Комунистичката партија на Кина.

Во јануари годинава, официјалните бројки потврдија дека населението опаднало за прв пат по шест децении, со рекордно ниска стапка на наталитет во 2022 година.

„Стареењето на населението ќе претставува одреден предизвик за економскиот развој. Решавањето на овој проблем е исто така еден од важните фактори за националната конкурентност и одржливиот развој“, изјави за CGTN во неделата Џими Жу, главен стратег на „Fullerton Research“.

На состанокот на CCFEA во петокот беше истакнато дека земјата ќе го забрза развојот на современите човечки ресурси благодарение на добриот квалитет, задоволителната количина, оптимизираната структура и разумната дистрибуција, со цел да се унапреди модернизацијата на Кина.

Мао Жуојан, професор на Капиталниот универзитет за економија и бизнис, во интервју за „21st Century Business Herald“ заклучи дека постојат три точки на кои вреди да се обрне внимание: прво, подобрување на структурата на населението, потоа подобрување квалитетот на работата на населението, и конечно, подобрување на модернизацијата на Кина со поддршка на висококвалитетен развој на населението.

Жу најави дека идните политики ќе имаат за цел да го подобрат квалитетот на образованието, да негуваат висококвалитетни експерти, да ја забрзаат индустриската трансформација, да ги развијат новите индустрии, да го зајакнат регионалниот координиран развој, да постигнат мобилност на населението и да ги распределат можностите за вработување.

Вкупната работна сила во Кина е сè уште многу голема, иако земјата се соочува со стареење на населението, намалување на населението и зголемен недостиг на работна сила, изјави за Каилијан Јуен Син, потпретседател на Здружението на кинеско население и професор по демографија на Универзитетот Нанкаи во Тијанџин.

„Работното население на Кина, на возраст меѓу 16 и 59 години, беше 875,56 милиони на крајот на 2022 година. И покрај проценките дека работоспособното население на Кина ќе се намали на 650 милиони до 2050 година, сепак тоа е повеќе од вкупното население на развиените земји во целиот свет“, рече Јуен.

Бидејќи овој тренд е неповратен, Јуен истакна дека побарувачката за количина на работна сила делумно ќе биде заменета со квалитет на трудот, а Кина ќе се потпира на иновациите, технолошкиот напредок и дигитализацијата за да ја подобри продуктивноста на трудот во иднина.