Економскиот пад во САД е нешто поблаг, рецесијата се уште е тема

14

Економијата на САД ослабе поблаго во вториот квартал отколку што беше претходно објавено, а пазарот на трудот остана силен. Втората проценка на БДП објавена од американското Министерство за трговија беше ревидирана на намалување од 0,6 отсто наместо првичните 0,9 отсто.

Подобреното читање на БДП се припишува на ажурирањето на посеопфатните податоци, кои вклучуваат мали нагорни ревизии на трошоците и инвестициите во приватните залихи, објави Си-Ен-Ен. И покрај нагорната ревизија, најновите проценки покажуваат дека економијата се намалува два последователни квартали, што е дефиниција за техничка рецесија.

Меѓутоа, многу економисти не веруваат дека САД се среде рецесија. Тие укажуваат на силен пазар на труд и зголемени нивоа на лична и деловна потрошувачка, производство и приход. Според податоците на Министерството за труд од четвртокот, барањата за бенефиции за невработени паднале во споредба со претходната недела.

Сепак, аналитичарите проценуваат дека барањата за невработени постепено ќе се зголемуваат со забавување на економскиот раст, бидејќи бизнисите се фокусираат на намалување на неефикасноста во нестабилната економија. Сепак, тесната понуда на работна сила треба да спречи нагло зголемување на барањата за невработеност, пишува Oxford Economics.

Во анализата на PNC Financial Services Group се наведува дека во првата половина од тековната година има големо исклучување помеѓу реалниот БДП и другите економски фактори. Реалниот БДП падна, но растот на вработеноста остана многу силен, како и индустриското производство, процени финансиската група.

Иако ревизијата на податоците повторно ја разгоре јавната дебата за тоа дали САД се или не во рецесија, тоа веројатно не е најважното нешто за просечниот Американец. Изминатите неколку месеци беа одбележани со историски висока инфлација, која ги испразни паричниците и го намали оптимизмот на граѓаните за економијата.