Економското закрепнување на Кина почнува бавно

10

Економското закрепнување на Кина започна скромно.

Работниците мигранти главно се враќаа на работа по најголемиот празник во Кина годинава, а децата се вратија на училиште оваа недела. Сепак, прелиминарните податоци сугерираат дека вкупниот раст сè уште не се враќа во „полна пареа“, и покрај тоа што Кина ги укина контролите на Ковид на почетокот на декември.

Официјалните податоци за кредитите за јануари покажуваат раст на кредитите на стопанството на годишно ниво, но остар пад на кредитите на населението.

„Мешаните податоци испраќаат јасна порака дека пазарите не треба да бидат премногу надолен во однос на растот оваа година“, рече главниот кинески економист на Номура, Тинг Лу во извештајот во понеделникот.

„Овој модел има богати импликации за различни класи на средства и типови на стоки, така што внимателното следење на овие високофреквентни податоци е оправдано“, рече тој.

Сообраќајот на патиштата и подземната железница во градовите е повторно над нивото пред пандемијата во 2019 година, според извештајот на Номура, цитирајќи податоци од средината на февруари, објави CNBC. Товарниот сообраќај е сè уште помал од пред една година, се вели во извештајот.

Беше посочено дека продажбата на нови куќи остана под минатогодишното ниво, главно намалена поради падот на продажбата во средните градови и влијанието врз градежната активност.

„Стапката на невработеност останува висока, предизвикувајќи довербата на домаќинствата да остане слаба“, рече Живеи Жанг, претседател и главен економист во Pinpoint Asset Management, во белешката за кредитните податоци од јануари. „Очекувам дека довербата на домаќинствата исто така ќе се подобри во наредните месеци, но ова најверојатно ќе биде постепен процес.

Кинеското Национално биро за статистика не објавува податоци за продажбата на мало, индустриското производство или инвестициите во основни средства за јануари поради Лунарната Нова Година. Датумите на празниците во Грегоријанскиот календар се разликуваат секоја година.

Сепак, бирото ги објави податоците за инфлацијата за јануари, кои покажаа слаба побарувачка бидејќи потрошувачките цени се зголемија за 2,1% од претходната година – нешто помалку од она што го очекуваа аналитичарите анкетирани од Ројтерс. Без храна и енергија, таканаречениот основен индекс на потрошувачки цени се зголеми за 1% во јануари, закрепнувајќи со исто темпо како и во јуни 2022 година.

Индексот на цените на производителите, кој ги мери влезните индустриски трошоци, падна за 0,8% во јануари во однос на претходната година, повеќе од падот од 0,5% прогнозиран од Ројтерс.