„Ексон Мобил“ ја тужи Москва поради забраната за продажба на удел во проектот „Сахалин-1“

13

Американската компанија Ексон Мобил најави дека ќе ги тужи руските власти доколку не и дозволат да го продаде нивниот удел од 30 отсто во заедничкиот проект за нафта и гас Сахалин-1.
Како што пишува „Волстрит журнал“, откако рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет со кој се спречуваат инвеститорите од земјите што Москва ги смета „непријатели“ да продаваат акции во стратешките средства во областа на производството на гориво и енергија до крајот на годината, освен ако не е експресна дозвола на руската влада.

Американскиот нафтен гигант соопшти дека руските власти ги кршат нивните права што го спречуваат „Ексон мобил“ да „излезе од проектот“, пишува весникот Њујорк.

Рускиот државен нафтен гигант Роснефт најави дека враќањето на нормалното функционирање на проектот Сахалин 1 ќе ги реши сите спорни прашања.