Експерт за лидерство: 5 чекори за успешно да ја завршите годината

47

Се ближи крајот на годината. Остануваат уште помалку од 100 дена до крајот на оваа 2023 година, а веќе е време да се сумираат успесите и неуспесите и да се направат планови следната да биде поуспешна од оваа.

Каква година и да ја имате зад себе, се ближи периодот на нејзино сумирање, а како полесно да ги расчистите сметките? Има ли некој трик оваа година силно да се заврши?

Еве неколку чекори препорачани од основачот и автор на Full Focus, Мајкл Хајат, кој исто така поседува неколку компании, вклучително и издавачка куќа од 250 милиони долари со над 700 вработени, како и неговите сопствени програми за развој на лидерство.

Каде победив?
Наведувањето на вашите победи помага да се доведете во вистинскиот начин на размислување. Лесно е да се изгуби сметката за тоа колку сте постигнале. Затоа направете список.

Погледнете го вашиот календар, дневник и планер (особено неделниот приказ). Што направивте во последните три месеци? Што те натера да го направиш тоа? Ако нешто што сте постигнале ви е важно, запишете го тој успех.

Што функционираше? Што не е?
Што придонесе за вашиот успех? Дали имало навики, луѓе или алатки кои ве поттикнале кон вашите цели? Што ги поттикна придобивките што ги доживеавте? Кои инвестиции од вашето време и енергија беа исплатливи?

Од друга страна, што те кочеше? Дали имало навики, луѓе или алатки кои предизвикувале проблеми? Што те натера најмногу да одиш надолу?

Во овој процес, не заборавајте да бидете нежни со себе. Бидете дарежливи, како што би биле со пријател. И бидете конкретни. Спецификите ќе помогнат во текот на следниот чекор.

Што ќе продолжам да правам? Што ќе сменам?
Сега сакате да го максимизирате она што функционира додека го елиминирате она што не функционира – или барем да го ублажите неговото влијание. Размислете за моќта на одземање овде. Што би можеле да одземете за да можете да посветите повеќе време и енергија на активности кои даваат резултати?

Овој чекор е од витално значење. Размислувањето за минатото го претвора во планирање за иднината. Направете ги вашите промени ефективни, почнувајќи со силни глаголи.

Кој станувам јас?
Пред да се впуштите во планирањето за следниот квартал, направете чекор назад. Повторно поврзете се со тоа кои сте и што е важно за вас. Замислете кој сакате да бидете за десет години. Како би ја опишале таа личност?

Запомнете: она што го правите сега обликува кој ќе станете во иднина. Усогласувањето на вашата дневна активност со вашиот аспиративен идентитет ќе ве доведе до вашето „најдобро јас“.

На што ќе се фокусирам следно?
Сега е време да ги изберете вашите нови приоритети. На кои цели ќе се фокусирате? Кои проекти се најважни? Како сакате да го поминете вашето време? Одговорите на овие прашања ќе ви помогнат да започнете да развивате план кој ќе ве води во иднината.

Запомнете да бидете конкретни. Имате уште неколку дена до крајот на годината. Можете да ги постигнете своите цели и да ја завршите оваа година силно.