Експерти: Руската економија ќе забави во наредните години

21

Стапката на раст на руската економија во 2022 година ќе забави на под 3%, а во 2023-2024 година може да падне под 2% годишно, предвидува Аналитичката агенција за кредитен рејтинг (АКРА).

Во понеделникот АКРА, во која како акционери учествуваат 27 водечки руски финансиски институции и компании, го објави ажурираниот извештај со прогнозните сценарија до 2025 година.

Според основното сценарио на прогнозата на агенцијата, бруто домашниот производ на Русија во 2021 година ќе порасне за 4,1%, во 2022 година – за 2,7%, во 2023 година – за 1,9%, во 2024 година – за 1,8%, во 2025 година – за 2,0%.

„Динамиката на реалниот БДП на Руската Федерација дава причина да се очекува крајот на периодот на закрепнување на растот на краток рок“, забележуваат експертите на АКРА.

Очекувањата се многу попесимистички од оние на Министерството за економски развој, кое очекува БДП на Русија да расте за 3% годишно во 2022-2024 година.

Централната банка предвидува раст на БДП на Руската Федерација во опсег од 4,0-4,5% во 2021 година, раст во опсег од 2,0-3,0% годишно во периодот 2022-2024 година.

Консензусната прогноза на аналитичарите интервјуирани од Интерфакс на почетокот на ноември за раст на БДП во 2021 година е 4,3%, а во 2022 година – 2,6%.

Експертите на АКРА предвидуваат инфлација во Руската Федерација во 2021 година од 8,0%, во 2022 година – 4,2%, во 2023-2025 година во опсег од 3,7-3,9%.

„Во основното сценарио, просечната годишна инфлација во Русија во 2022 година ќе се намали за 5,5-6,0 процентни поени, а индикаторот во декември на годишна основа може да достигне 4,0-4,5%, приближувајќи се до целното ниво. Така, во поголемиот дел од 2022 година, монетарната политика на Банката на Русија ќе биде доста цврста, но во втората половина од годината е сосема можно брзо да омекне“, велат аналитичарите од АКРА.