Експертите предупредија дека цените на храната ќе продолжат да растат. Кои се причините?

44

Научниците предупредуваат дека цените на храната отсега ќе растат секоја година. Климатските промени, особено зголемувањето на температурите, би можеле да предизвикаат поскапување на храната за 3,2 отсто годишно, покажува новото истражување во Германија.

Како што климатските промени продолжуваат да се влошуваат, инфлацијата на цените значи дека сè повеќе луѓе ширум светот немаат разновидна и здрава исхрана или едноставно немаат доволно за јадење.

Новата анализа покажува дека глобалното затоплување би можело да предизвика зголемување на цените на храната за меѓу 0,9 и 3,2 процентни поени годишно до 2035 година. Истото затоплување ќе предизвика помал пораст на вкупната инфлација, што значи дека поголем дел од приходите на домаќинствата ќе бидат потрошени за купување храна.

Овој ефект ќе се почувствува низ целиот свет, и во земјите со високи и со ниски приходи, но никаде повеќе отколку на глобалниот југ. Како и со многу други последици од климатските промени, Африка ќе биде најтешко погодена и покрај тоа што малку ќе придонесе за нејзините причини, пишува ScienceAlert.

Инфлацијата на храната поврзана со климата може да се подели на два меѓусебно поврзани проблеми.

Промена на годишните времиња, штетници и болести

Првата е дека истите ефекти од климатските промени кои предизвикуваат инфлација веќе го отежнуваат набавувањето на храната. На пример, повисоките температури може да предизвикаат промена на долго воспоставените и предвидливи земјоделски сезони и на тој начин да го спречат растителното производство.

Други последици може да вклучуваат повеќе епидемии на штетници и болести кои ги осиромашуваат стоката и резервите на храна, а уште полошо што ќе го отежне пристапот до руралните заедници.

Сите овие фактори ги зголемуваат цените и ја намалуваат куповната моќ на погодените домаќинства. Двигателите на инфлацијата на храната веќе ја влошуваат безбедноста на храната.

Растот на инфлацијата

Друг дел од овој проблем е растот на самата инфлација. Зголемувањето на цените од 3 проценти годишно би значело дека домаќинствата се помалку способни да го купат она што им е потребно.

Веројатно би морале да направат компромис и да изберат помеѓу квалитет и цена. Ова за возврат ги прави луѓето поподложни на болести и други здравствени проблеми.