Експертите предупредуваат: Кога ја регулирате вештачката интелигенција, треба да ги слушате мислењата на различни експерти

9

Кога развиваме вештачка интелигенција и правиме регулативи, не треба само да ги слушаме шефовите на технолошките компании, туку да вклучуваме и експерти и научници од различни професии.

Минатата недела, извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман, компанијата зад четботот ChatGPT, се состана со комисијата на американскиот Сенат за да разговара за вештачката интелигенција. Една од важните теми на тој состанок беше регулативата, односно донесувањето правила и закони со кои ќе се обезбеди вештачката интелигенција да се користи само за позитивни цели, односно да се спречи нејзина злоупотреба, што несомнено ќе се случи. Меѓу другото, Алтман предложи формирање на специјално регулаторно тело за вештачка интелигенција кое ќе доделува и одзема лиценци за вештачка интелигенција на компаниите.

Иако разговорот на Алтман со сенаторите е секако чекор напред кон регулирање, не сите се задоволни од начинот на кој помина состанокот. Имено, некои експерти го критикуваат начинот на кој сенаторите зазеле став кон Алтман, бидејќи еден од нив дури го прашал дали е квалификуван да раководи со правилата и прописите на целата индустрија, додека некои дури го третирале како некој вид славна личност. коментираше ко-основачот Мередит Витакер на Институтот AI Now во Њујорк.

Како што објаснуваат на CNBC, чии новинари разговарале со повеќе експерти за вештачка интелигенција, за усвојување на регулативата потребно е да се разговара со луѓе од различни сектори и професии за да се добие најширока и најсеопфатна слика за целата индустрија и сите потенцијални проблеми.

Меѓу другото, во ваквите разговори треба да се вклучат и научници и истражувачи кои ги проучуваат позитивните, но и негативните и лошите страни на вештачката интелигенција. Притоа, особено се нагласува, не треба да се фокусираат на оние кои им служат на корпоративните интереси. А бидејќи Алтман е личност чија компанија е еден од главните играчи на тој пазар, јасно е како тој би можел да биде пристрасен за регулацијата на оваа технологија.

Шефовите на технолошките компании имаат свои интереси
Ова е мислењето и на Сафија Умоја Нобл, професорка од UCLA која долги години ја следи оваа тема и смета дека сенаторите кои разговарале со Алтман биле прилично сочувствителни кон него и биле под позитивен впечаток на неговиот чет-бот. Иако секако треба да слушате што имаат да кажат и советуваат шефовите на технолошките компании за регулативата, тие не треба да учествуваат во нејзиното донесување поради нивната пристрасност и интереси. Исто така, постои можност регулативата да биде толку обемна што само најголемите технолошки компании би можеле да ги исполнат овие правила, додека малите компании би имале проблеми со следење и усогласување со некои комплицирани правила.

Како еден од примерите е и прашањето за отпуштања, што несомнено можеме да го очекуваме поради вештачката интелигенција. Во разговор со конгресмените, Алтман потврди дека навистина луѓето ќе останат без работа, но дека на крајот благодарение на вештачката интелигенција ќе се отвораат подобри и подобри работни места. Но, тој не даде никакво решение за блиска иднина, односно каква ќе биде судбината на работниците кои ќе останат без работа поради вештачка интелигенција, односно како ќе се стекнат со вештини со кои ќе треба да се борат за работа во иднина на пазарот на труд, освен луѓе и со машини.