Експертите предвидуваат „катастрофални исходи“ во рок од една деценија

62

Рекорден број бизнисмени и владини лидери ќе се соберат следната недела (16-20 јануари) во швајцарското одморалиште Давос за да се обидат да ги решат предизвиците кои се движат од глобалните економски падови до колапсот на животната средина, а сето тоа ќе се одржи како дел од Светскиот економски форум (СЕФ ).

Потсетуваме, „сите западнавме во некаква криза“, рече директорот на СЕФ, Клаус Шваб, на конференцијата посветена на украинската војна, климатските промени и наизменичните проблеми во снабдувањето со енергија и храна.

Иако се очекува рекордна посетеност на Светскиот економски форум следната недела, работите не изгледаат баш најдобро.

Кризата на трошоците за живот, претстојната рецесија и зголемениот долг се најголемите краткорочни закани со кои се соочува глобалната економија, се предупредува во годишниот извештај на Светскиот економски форум за глобалните ризици.

„Светот веројатно нема да види олеснување во следните две години бидејќи земјите се борат со енергетските, инфлацијата, храната и безбедносните кризи“, се вели во годишното истражување на 1.200 владини, деловни и граѓански професионалци, објавено пред самитот во Давос.

Две третини од испитаниците сугерираат дека повеќекратните шокови кои произлегуваат од пандемијата и тековниот конфликт во Украина ќе предизвикаат проблеми за глобалната економија во блиска иднина, додека една петтина од експертите предвидуваат „катастрофални исходи“ во рок од една деценија.

– Гледаме нешто што е ново, но во исто време и морничаво познато – изјави Каролина Клинт од Марш за CNBC и додаде:

„Значи, гледаме враќање на некои од постарите ризици за кои мислевме дека сме постигнале добар напредок во решавањето, но сега се вративме на картата на ризик.

Кризата за трошоците на животот се смета за најнепосреден ризик што е „многу тешко да се прифати“ бидејќи влијае на најранливата популација.

– Владите сега работат на ублажување на ова влијание, а во исто време се обидуваат да се заштитат од спиралната инфлација и сервисирање на историски високи долгови – заклучува Клинт.