Ел Салвадор: Биткоинот ќе достигне 100.000 долари оваа година

61

Претседателот на Ел Салвадор предвидува дека биткоинот „ќе ги разнесе финансиските пазари оваа година, го цитираат светските агенции Наиб Букеле.

Според него, „дигиталната валута ќе достигне 100.000 долари по монета во 2022 година.

Ел Салвадор стана првата земја во светот што ја усвои најпопуларната криптовалута како национална минатата година.

Според претседателот на малата латиноамериканска земја, покрај тоа што биткоинот оваа година конечно може да ја достигне долго бараната цена од 100.000 долари, уште две земји ќе го прифатат како законско средство за плаќање.

„Биткоинот може да стане главно изборно прашање на среднорочните избори во САД во ноември. Исто така, ќе има огромно изненадување за криптовалутата на претстојната конференција за биткоин во Мајами во април“, напиша Букеле на Твитер.

Ел Салвадор го усвои биткоинот како официјална валута во септември 2021 година и буквално го налути Меѓународниот монетарен фонд. И покрај критиките, претседателот цврсто стои зад неговата одлука. Во ноември минатата година, тој објави план за издавање на обврзница Биткоин од 1 милијарда долари со рок на достасување од 10 години (преостанат рок до достасување).

Букеле планира да искористи половина од приходите од издавањето на обврзниците за изградба на првиот крипто-град во светот, Bitcoin City.

2021 година беше доста динамична за биткоинот. Додека во април една монета чинеше 60.000 долари, во јули падна на 30.000 долари, но потоа, во ноември, достигна историски максимум од околу 69.000 долари по монета.