Ел Салвадор го одложува издавањето на Bitcoin обврзници

28

Владата на Ел Салвадор, наводно, одлучила да го одложи издавањето на обврзници поддржани со Bitcoin (BTC) поради неповолните пазарни услови поттикнати од геополитичката криза.

„Вулканските обврзници“ на Ел Салвадор нема да бидат објавени во март, како што претходно очекуваше владата на Ел Салвадор, изјави министерот за финансии Алехандро Зелаја во интервју за локалниот телевизиски канал.

Зелаја тврди дека доцнењето се должи на нестабилните цени на BTC, поттикнати од руско-украинската криза. Тој додаде дека владата на Ел Салвадор одлучила да чека поволни услови на финансискиот пазар, очекувајќи тоа да се случи најдоцна во септември, велејќи:

„Сега не е време за издавање на обврзницата […] Во мај или јуни, пазарните опции се малку поинакви. Најдоцна во септември. По септември, ако излезете на меѓународниот пазар, тешко е да се собере капитал“.

Во моментот на пишување, Bitcoin се тргува за 43,014.06 долари, што претставува зголемување од околу 5.38% во текот на изминатите 7 дена, според „Coinmarketcap“. Криптовалутата изгуби речиси 50 отсто од својата вредност откако владата на Ел Салвадор првпат ги објави плановите за своите Bitcoin обврзници во ноември.

Зелаја навести потенцијално забавување на Bitcoin обврзницата во Ел Салвадор минатата недела, наведувајќи ја нестабилната политичка ситуација во светот како една од најголемите причини за одложувањето.

Како што беше претходно објавено, обврзницата од 1 милијарда долари првично требаше да биде издадена во средината на март. Конгресменот од Ел Салвадор, Вилијам Сориано, на почетокот на февруари објави на Twitter дека Bitcoin обврзницата се очекува да стане активна до втората или третата недела од март.

Претседателот на Салвадор, Наиб Букеле, првично ги објави плановите за обврзницата во ноември 2021. Обврзницата се наведува дека е на пазарот со купон од 6,5% и Bitcoin дивиденда од 50% од профитот на криптовалутата за пет години. Половина од очекуваниот приход од 1 милијарда долари од изданието ќе оди за изградба на „Bitcoin City“,  развој посветен на копање Bitcoin со геотермална енергија користејќи блиски вулкани. Останатите 500 милиони долари ќе бидат инвестирани директно во Bitcoin.

Доцнењето на Ел Салвадор во издавањето на Bitcoin обврзници доаѓа во време на владата, која очигледно го забавува темпото на купување нови BTC. Откако претходно известуваше за последователни купувања на Bitcoin барем секој месец, владата на Ел Салвадор не објавила за ново купување од јануари 2022 година.