Електричен автомобил импресионираше со издржливост од 830 километри

26

Производителот на автомобили Lucid Motors се покажа дека ги исполнува своите ветувања. Кога објави пред една година дека неговиот електричен седан Air ќе може да помине повеќе од 800 километри со едно полнење, тоа звучеше премногу добро за да биде вистина. Но, сега официјалните податоци од тестовите спроведени од независна компанија потврдија дека Lucid Air е способен да помине 830 километри.

Оценката беше потврдена од Американската агенција за патишта. Нејзините оценки обично се „разочарувачко“ искуство за производителите на автомобили, бидејќи официјалните бројки честопати се пониски од оние што ги предвидуваа самите производители на автомобили.

Но, со Lucid Air се случи спротивното: всушност, автомобилот работи малку подобро од очекуваното. Моделот постигна официјален рејтинг од 520 милји, односно 837 километри.

Електричниот автомобил има систем за погон на две тркала со моќност од 933 КС. Опсегот на Dream Edition бара тркала од 19 инчи за да помине 830 километри.

Тука е и вториот модел наречен Dream Edition Performance, кој постигнува километража од 758 километри со подобрениот двомоторен погон од 1.111 КС. Конечно, моделот Air Grand Touring со своите 800 КС. е способен да помине 830 километри.

За жал на обожавателите, цените на различните модели на Lucid се исто толку високи колку и неговата достигната километража.