Електричен автомобил за првпат е најпродаван модел во Европа

71

Model 3 на Tesla е најпродаваниот автомобил во Европа во септември 2021 година, според JATO Dynamics, цитирани од Bloomberg. Така, за прв пат, електричен автомобил се искачува на врвот на продажната ранг -листа. Во јуни годинава Model 3 беше на второто место зад VW Golf.

Најдостапниот модел на американскиот производител е пред популарните модели на Стариот континент како Renault Clio и VW Golf. JATO истакнува дека рекордот делумно ги одразува напорите на компанијата да ја зголеми продажбата до крајот на кварталот.

Но, неспорно е дека преземањето на круната е значаен камен-темелник за електричните возила и знак дека автомобилската индустрија го забрзува преминот од мотори со внатрешно согорување кон електрична мобилност.

Резултатот означува уште еден успех – за прв пат модел на неевропска компанија го презема водството.

Претходно, Здружението на производители на автомобили објави дека во третиот квартал од 2021 година, и електричните автомобили и „plug-in“ хибридите ја удвоиле популарноста меѓу Европејците и речиси го удвоиле својот удел во тримесечниот период, откако сега сочинуваат 9,8 отсто и 9,1 отсто, од пазарот.

Регистрациите на хибридни електрични возила достигнуваат 20,7 отсто од вкупниот пазар во Европската унија, за првпат пред дизелот.

Во меѓувреме, „The Verge“ објави дека Tesla тивко ги зголемиле цените на своите електрични автомобили во текот на викендот – неколку дена по пријавениот рекорден профит од 1,6 милијарди долари во третиот квартал од 2020 година.

Model 3 и Model Y поскапеа за по 2 илјади долари, а цените на основните верзии сега достигнуваат 43.990 долари и 56.990 долари, соодветно.

Model S и Model X поскапеа за 5.000 долари на 94.990 долари и 104.990 долари.