Електрична Fiat Panda ќе се прави во Крагуевац од 2023 година?

44

Бавното пристигнување на делови и компоненти за производство може да биде резултат на украинската криза за Fiat од Крагуевац. Производството на 500L е суспендирано и нема да биде до 12 април. Вработените не знаат каква е иднината на фабриката, се надеваат дека конечно ќе се остварат добрите вести за производството на новиот модел кој од државниот врв беше објавен пред крајот на минатата година, пишува еКапија.

Зоран Миљковиќ, претседател на Самостојниот синдикат на компанијата „Фиат пластика“ изјави дека од кабинетот на српскиот премиер добиле неофицијални информации дека производството на Фиат ќе остане во Крагуевац, а електричните модели, најверојатно „Фиат панда“ ќе се произведуваат од 2023 година.

Но, сето тоа се шпекулации, сè уште чекаме официјални информации“, вели Миљковиќ.

Кога станува збор за електричната Fiat Panda, за која веќе подолго време се шпекулира во странските медиуми, станува збор за модел кој треба да се базира на концептот Fiat Centoventi од 2019 година.

Како што е најавено, новата, четврта генерација на Panda ќе има исклучиво електричен погон, а во понудата (врз основа на цената) ќе биде позиционирана под електричниот Fiat 500e. Fiat моментално ги крие техничките детали.

Фото: Fiat