Електричните автомобили го урнаа рекордот во ЕУ

42

Меѓу новите автомобили продадени во ЕУ минатата година, 12,1 отсто се електрични, што е три процентни поени повеќе од претходната година и најмногу досега, ги коментира француската новинска агенција АФП на податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA).

Растот на продажбата на електрични автомобили е особено забележлив во Германија.

Минатата година, повеќе од 1,1 милион електрични возила беа продадени во ЕУ, која планира да ја забрани продажбата на автомобили со бензински или дизел мотори во 2035 година.

Растот на продажбата беше особено значаен во Германија; особено кон крајот на годината, кога откупувачите избрзаа пред крајот на некои субвенции. Во последниот квартал во Германија е забележан раст на продажбата од 66,1% во однос на истиот период од претходната година.

Продажбата на електрични автомобили падна само во Италија, за 26,9 отсто.

Уделот на хибридите меѓу новите продадени автомобили минатата година достигна 22,6 отсто.

Според податоците на Стопанската комора на Словенија, минатата година за прв пат биле регистрирани 9.170 електрични возила, што е за 958 повеќе од претходната година.

Во Норвешка, која не е членка на ЕУ, 79 отсто од новите продадени автомобили биле електрични во 2022 година, што е нов рекорд.