Електричните возила сочинуваат 10% од пазарот на нови автомобили

18

Електричните возила сочинуваа 10% од вкупните нови продадени автомобили на глобално ниво во 2022 година, што е највисок процент досега, главна пресвртница за пазарот.
Растот најмногу е поттикнат од пазарите во Кина и Европа.

Ширум светот, продажбата на електрични возила изнесуваше 7,8 милиони единици – што е зголемување од 68% од година во година, според истражувањето на LMC Automotive и EV-Volumes.com. Додека Tesla води глобално како најпопуларно EV возило, продажбата на електрични возила сè уште сочинува само „дел“ од продажбата на автомобили во САД.

Оваа вест доаѓа во време кога традиционалниот пазар на автомобили страда од проблеми со синџирот на снабдување и намалена продажба поради инфлацијата.