Енергетската компанија E.ON престанува да работи во Словенија

70

Подружницата на германската енергетска компанија E.ON во Словенија, E.ON Ljubljana, најави дека во наредните месеци постепено ќе престане со снабдување со електрична енергија и природен гас за словенечките корисници.

Како што соопшти  компанијата, одлуката за прекин на испораката уследи по неуспешната продажба на компанијата во втората половина од минатата година.
Одлуката за прекин на испораката уследи по процесот на продажба на компанијата во втората половина од минатата година, кој не беше спроведен поради вонредните случувања и екстремната нестабилност на енергетскиот пазар, се вели во  соопштението.

Е.ОН Љубљана снабдува вкупно околу 29.000 корисници, од кои 28.000 потрошувачи на електрична енергија и 1.000 корисници на природен гас.

Објаснија дека одлуката не била лесна.

„За жал, сите други можности се исцрпени, деловните анализи и сите прогнози за цените на електричната енергија и природниот гас во Европа покажаа дека долгорочниот бизнис на словенечкиот пазар во онаа мерка што ја имаме повеќе не е комерцијално исплатлива за нашата компанија“, рече извршниот директор. Томас Ромуалд Сихла.

Компанијата веќе ги извести клиентите за прекинот на испораката и ги повика да ги променат добавувачите на двата енергенси за да се избегнат нови, повисоки цени и губење на снабдувањето.

„На сите наши клиенти ќе им ја обезбедиме сета потребна поддршка и помош бидејќи сакаме да имаат што помалку проблеми и процесот на замена да се одвива непречено“, уверува Сихла.