Енергетската компанија „Petrochina“ стана втора највредна компанија во Кина

17

Енергетската компанија Petrochina стана втората највредна компанија во Кина откако вредноста на нејзините акции се зголеми за 42 отсто од почетокот на годината на приближно 227 милијарди евра.

Како што објави Блумберг, Petrochina ја собори Индустриската и трговската банка на Кина (ICBC) од второто место.

Petrochina имаше корист од силно закрепнување на кинеската побарувачка на нафта, што донесе рекорден профит и исплати на дивиденди и ја зголеми вредноста на акциите на компанијата.

Фото; facebook