Енергетската криза во Европа ги зголеми цените на огревното дрво

43

Енергетската криза во Европа, предизвикана од намаленото снабдување на Русија со природен гас за време на војната против Украина, ги принуди жителите на некои европски земји да се свртат кон поевтини извори за греење, како што се огревно дрво.

Како што сè повеќе луѓе трупаат залихи, цените вртоглаво пораснаа, забележани се недостиг и кражби, а забележани се и стравувања од влијанието врз животната средина од зголеменото загадување на воздухот и сечата на дрва, пренесува Бета.

Лидерите на Молдавија се загрижени дека претстојната зима би можела да биде особено тешка за многу жители поради високата цена на електричната енергија и греењето, бидејќи европските цени на природниот гас се тројно зголемени од почетокот на 2021 година и покрај падот од рекордните максимални вредности забележани во август.

Побарувачката за огревно дрво не е ограничена само на посиромашните земји како Молдавија, туку е зголемена и во побогатите региони на Европа.

Државните шуми на Германија, Полска и Чешка имаат многу поголема побарувачка за ограничени количини огревно дрво што ги продаваат како дел од нивното одржливо управување со шумите.

Германската статистичка агенција соопшти дека цените на огревно дрво и пелети направени од струготини што можат да се користат за централно греење на домовите се зголемиле за повеќе од 85 отсто во август во споредба со претходната година. Во Велика Британија растат и цените на огревното дрво.

Чешките државни шуми, кои продаваат дрва само за домашна потрошувачка, мораа да ја ограничат количината на огревно дрво што се продава на поединци за да спречат шпекулативни набавки.

Во Полска побарувачката за ситно огревно дрво од државните шуми е зголемена за 46 отсто, а за поголеми огревно дрво за 42 отсто до крајот на август во однос на претходната година.