Енергија на мочуришта: Естонските научници користат тресет за производство на батерии

14

Тресет, кој изобилува во мочуриштата во северна Европа, може да се користи за ефтини натриум јонски батерии за употреба во електрични возила, велат научници од естонскиот универзитет.

Натриум-јонски батерии, кои не содржат релативно скапи литиум, кобалт или никел, се една од новите технологии што производителите на батерии ја разгледуваат додека бараат алтернативи за доминантниот литиум-јонски модел.

Истражувачите од Универзитетот Тарту во Естонија велат дека пронашле начин како да се користи тресет во натриум-јонски батерии, што ги намалува вкупните трошоци, иако технологијата е се уште во почетна фаза.

„Тресет е многу евтина суровина – навистина не чини ништо“, вели Ен Луст, шеф на Институтот за хемија на универзитетот.

Процесот вклучува загревање на распаднат тресет на висока температура во рерна два до три часа. Универзитетот очекува владата да финансира мала фабрика во Естонија за да ја тестира технологијата.

Некои северноевропски земји користат тресет како гориво за фабриките и домаќинствата или како ѓубриво.

Како што мочуриштата се исцедуваат за вадење на тресет, тие испуштаат претходно заробен јаглерод диоксид, што предизвикува еколошки проблеми. Но, естонските научници велат дека користат распаднат тресет, отпаден производ од традиционалните методи за екстракција што обично се отфрла.

Натриум-јонските батерии што користат тресет ќе треба да докажат дека се комерцијално исплатливи и можат да се произведуваат индустриски, изјави Лукаш Беднарски, аналитичар на пазарот и автор на истражување за батерии, за Ројтерс.

Кинескиот CATL стана првиот голем производител на автомобилски батерии, што претстави натриум-јонска батерија.

„Мислам дека компаниите се повеќе ќе се обидуваат да ја комерцијализираат натриумовата јонска батерија, особено по објавувањето на CATL“, рече Беднарски.

Помалку моќните натриум-јонски батерии најверојатно ќе се користат заедно со литиум-јонската технологија за да се намалат вкупните трошоци за батеријата, рече тој.