Енергија во вашите нозе: Со одење наполнете го својот паметен телефон

81

polnac vo patiki

Компанијата The sole power tech стои зад дизајн на уред преку кој може да наполни паметен мобилен телефон со одење пеш.

SolePower-shoe-insole

Станува збор за уредот Sole Power In Soles, што лесно може да се смести во патиките и да обезбеди удобност при пешачењето. Полначот ја користи кинетичката енергија и ја транформира во ротирачко движење, кое потоа го придвижува микрогенераторот на електрична енергија.

photo-main

Енергијата се собира во батеријата што има излез во облик на USB и со тоа може да биде полнач за поголем број уреди.